Składniki kosmetyków pochodzenia zwierzęcego są coraz rzadziej stosowane w pielęgnacji skóry, włosów lub paznokci. Niemniej niektóre z nich nadal świetnie się sprawdzają. Sprawdź, jakie składniki pochodzenia zwierzęcego znajdują się w twoich kosmetykach.
Składniki kosmetyków pochodzenia zwierzęcego
Do najczęściej stosowanych składników pochodzenia zwierzęcego zalicza się między innymi:
- kolagen,
- lanolina,
- mleczko pszczele,
- miód,
- mleko,
- tran.
KOLAGEN
Kolagen znajduje się w organizmach ludzkich i zwierzęcych. W skórze tworzy sieć odporną na rozciąganie. Niestety wraz z wiekiem ilość kolagenu spada, co skutkuje zmarszczkami, obwisłą skórą i podatnością na uszkodzenia mechaniczne. Kolagen stosuje się w w medycynie estetycznej jako wypełniacz tkankowy. Jest podawany za pomocą igły, co powoduje wygładzenie powierzchni skóry.
LANOLINA
Lanolina jest wydzieliną z gruczołów łojowych niektórych gatunków zwierząt. Co ciekawe skład lanoliny jest podobny do ludzkiego sebum. W kosmetykach stosuje się lanolinę owczą, która zaaplikowana na skórę tworzy ochronną barierę zabezpieczającą przed ucieczką wody i przesuszeniem. Lanolinę dodaje się również do kosmetyków do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci oraz mydeł i kosmetyków kolorowych.
MLECZKO PSZCZELE
Inaczej nazywane jest propolisem. To produkt, który pszczoły wykorzystują do uszczelniania swojego gniazda. W mleczku pszczelim znajdują się między innymi: woski, żywice, polifenole, garbniki, witaminy i minerały. W kosmetyce ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co przydaje się w pielęgnacji cery trądzikowej lub tłustej.
MIÓD
Jest złożony z cukrów, enzymów, kwasów organicznych, białek, aminokwasów, minerałów i witamin. W kosmetologii jest wykorzystywany jako składnik masek, kremów, szamponów i żeli pod prysznic. Ma działanie nawilżające, zmiękczające i oczyszczające. Przeciwdziała rozwojowi bakterii, łagodzi stany zapalne i jest pomocny w leczeniu niektórych chorób skóry.
MLEKO
W pielęgnacji skóry, włosów i paznokci mleko jest bardzo często wykorzystywane. Ma właściwości upiększające, wygładzające, nawilżające i zmiękczające. Znajdują się w nim między innymi: białko, tłuszcze, witaminy i minerały. W kosmetologii stosuje się mleko kozie i krowie. Jest składnikiem między innymi masek, kosmetyków do demakijażu i kremów do rąk.
TRAN
Pozyskuje się go z wątroby dorsza, rekina, śledzia tuńczyka i niektórych ssaków morskich. Jest stosowane zarówno w kosmetyce, jak i w dietetyce. Tran zawiera duże ilości witaminy A i D oraz jodu. Stosuje się go w leczeniu oparzeń, odmrożeń i trudno gojących się wrzodów. Niestety jego nieprzyjemny zapach jest trudny do zneutralizowania.
Dodaj komentarz