Olej z ostropestu dla urody – działanie, właściwości, opinie

Autor: red. TOP TREND

Ostropest plamisty – znany (i sławny od wieków), jako jeden z pierwszych olejów o udowodnionym działaniu zdrowotnym i kosmetycznym. Cudowne właściwości oleju z ostropestu (jak i całej rośliny) znane są już od starożytności. Jego ojczyzną są tereny Morza Śródziemnego, ale dziś można go spotkać na całym świecie. Czasami traktowany jako chwast, ale przez znawców hodowany z pasją dla cennego oleju z ostropestu. Dowiedz się, jakie ma działanie i właściwości niezwykły olej z ostropestu.

Ostropest nie wygląda przyjaźnie. Nic nie zdradza, że ta roślina mogłaby mieć tak duży potencjał zdrowotny i kosmetyczny. Podobny jest do ostu, ale może osiągać nawet dwa metry wysokości. Charakteryzują go silne, grube łodygi, kolczaste i nakrapiane plamkami liście oraz specyficzne kwiaty. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego wyglądu – roślina wygląda rzeczywiście na ostrą i nieprzyjazną.

Olej z ostropestu  INCI:
Silybum marianum seed oil

Co jest niezwykłego w ostropeście?

Odpychający wygląd ma chronić bogate wnętrze roślinki. Olej z ostropestu to esencja najcenniejszych składników, które w nim drzemią:

  • 50% kwasów omega 3,
  • związki sylimaryny (silnie odżywcze i regenerujące, hamują podziały komórek patogennych),
  • minerały (miedź, selen, cynk).

Dzięki właściwościom detoksykującym oraz funkcji drenażowej, poprawiającej krążenie podskórne, ostropest może przyczynić się do odnowy skóry oraz przyspieszyć wzrost włosów.

Trądzik i przebarwienia to znikną, dzięki detoksykującemu działaniu ostropestu. Olejek ma silne działanie odtruwające i może usunąć przyczyny powstawania niedoskonałości – oznacza to, ze olej z ostropestu zwalcza trądzik w zarodku.

Ponadto doskonale nawilży i uelastyczni skórę, rozjaśni cerę, zmniejszy przebarwienia i pobudzi ją do regeneracji. Olej z ostropestu jest też polecany w terapii łuszczycy, ponadto reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne. Jest idealny do pielęgnacji skóry całego ciała, paznokci czy włosów.

Olej z ostropestu – właściwości i działanie:

  • Rozjaśnia plamy pigmentacyjne.
  • Działa antyrodnikowo, wymiata wolne rodniki tlenowe.
  • Przeciwdziała rogowaceniu naskórka, odnawia, wygładza.
  • Symuluje produkcję kolagenu i elastyny.
  • Spowalnia procesy starzenia się skóry
  • Ma działanie przeciwzapalne i regenerujące.
  • Przyspiesza gojenie się ran.
  • Wspomaga leczenie egzemy, łuszczycy, rumienia
  • Pomaga pozbyć się trądziku.
  • Reguluje sebum, zapobiega przetłuszczaniu włosów.
  • Nadaje się do masażu ciała: uelastycznia skórę, wygładza.
  • Pomaga w walce z rozstępami.

Olej z ostropestu – jak go stosować?

Olejek nadaje się do aplikacji bezpośrednio na ciało i włosy, ale może być też składnikiem domowych kosmetyków. Można go łączyć z olejkami do OCM, tworząc głębokie oczyszczanie skóry: jest olejem bazowym odpowiednim dla cery suchej i wrażliwej.
Olejek doskonale się wchłania i ma delikatny, ledwo wyczuwalny zapach.

Olej z ostropestu – opinie

Olejek jest silnym antyoksydantem i ma działanie anty-aging, więc zbiera doskonałe opinie jako olej do twarzy, ciała i włosów. Wiele pozytywnych opinii głosi, ze olej z ostropestu pomaga trwale pozbyć się trądziku i zaleczyć blizny potrądzikowe, oraz wszelkie plamy pigmentacyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *